• Birleşik Arap Emirlikleri: BAE Ekonomi Bakanlığı, 20 Kasım 2023 tarihinde, Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan hizmetlerin ücretlerine ilişkin 2020 tarihli (20) sayılı Bakanlar Kurulu Kararının bazı hükümlerini değiştirmek üzere 2023 tarihli (112) sayılı Karar kapsamında BAE Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan yeni Patent, Tasarım ve Faydalı Model ücretlerini tanıtan resmi bir yazı yayınladı. En dikkat çekici değişikliklerden bazıları, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için yeni ücretlerin getirilmesi ve ayrıca Bakanlık tarafından daha önce ücretsiz olarak sağlanan tüm hizmetler için resmi ücretlerin eski haline getirilmesidir. Söz konusu karar BAE Resmi Gazetesinde yayımlandıktan iki ay sonra yürürlüğe girecek. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Gazze/Batı Şeria: Gazze Şeridi’nde devam eden savaş nedeniyle, buradaki ticari markalar ofisi tüm hizmetlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya almıştır. Bu bağlamda, mevcut savaşın mücbir sebep olarak kabul edildiği ve savaş dönemine denk gelen tüm yasal sürelerin askıya alınmasına yol açtığı belirtilmelidir.

    Batı Şeria’da ise 9 Kasım 2023 tarihinde ikinci bir kanun hükmünde kararname yayımlanarak yasal sürelerin askıya alınması otuz gün daha uzatılmıştır. Sonuç olarak, Batı Şeria’daki sürelerin, yeni bir kararname çıkarılmadığı takdirde, 7 Aralık 2023 tarihinde yeniden başlaması planlanmaktadır.

    Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Irak: Merkezi Standardizasyon ve Kalite Kontrol Örgütü (COSQC), 6 Kasım 2023 itibarıyla PCT başvurularını kabul etmeye başladığını Iraklı avukat ve vekillere iletti. Irak Hükümeti’nin, Patent İşbirliği Anlaşması’na (PCT) katılım belgesini 31 Ocak 2022’de WIPO Genel Müdürü’ne tevdi ettiğini ve Irak’ı PCT Birliği’nin 155. üyesi haline getirdiğini belirtmek gerekir. PCT’nin 30 Nisan 2022’de yürürlüğe girmesi bekleniyordu ancak bu ay başlatılabildi. Bu bağlamda, bugünden itibaren yabancı yenilikçiler, Irak’ta buluşları için patent koruması almak amacıyla PCT Sistemini kullanabilecek. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Suudi Arabistan: Suudi Ticari Markalar Ofisi (SAIP), fikri mülkiyet çerçevesini geliştirme yönünde kayda değer bir adım atarak Nice Sınıflandırmasının 12. baskısını benimseyerek büyük bir adım attı. Bu güncelleme ile mevcut 11. baskıdan büyük bir atılım yapılmıştır. Bu benimsemeyle birlikte ortaya çıkan göze çarpan değişikliklerden bazıları, malların seçiminin Nice Sınıflandırmasının 12. Baskısındaki mallar listesine tam olarak uygun olması gerekirken sınıf başlığının artık talep edilemeyecek olmasıdır. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.