ARIPO: Afrika Bölgesel Fikri Mülkiyet Örgütü (ARIPO) ve Çin Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi (CNIPA) Patent Kovuşturma Otoyolu (Patent Prosecution Highway-PPH) pilot programını başlattı. Bu girişim, hem ARIPO üyesi ülkelerde hem de Çin’de koruma arayan başvuru sahipleri için inovasyonu teşvik etme ve patentleme sürecini hızlandırma taahhüdünü ifade etmektedir. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.
Kanada: Kanada’nın Fransızca konuşulan eyaleti olan Quebec, ürünlerin, ticari belgelerin ve kamuya açık tabelaların Quebec Fransız Dili Ofisi (OQLF) tarafından uygulanan Fransız Dili Şartı’na uymasını zorunlu kılmaktadır. Tüzüğe göre, ürünler ve ambalajları üzerindeki tüm yazılar Fransızca olmalı, başka hiçbir dil öncelikli olmamalıdır. Fransızca olmayan ticari markaları içeren kamuya açık tabelalar, belirgin bir şekilde görüntülenen Fransızca metin içermelidir. Web siteleri de dahil olmak üzere reklam materyalleri de öncelikli olarak Fransızca olmalı ve diğer diller için eşit öneme sahip olmalıdır. Kanada Ticari Markalar Sicilinde karşılık gelen Fransızca versiyonları bulunmayan Fransızca olmayan ticari markalar gibi istisnalar vardır. Marka sahipleri, 2022 yılından bu yana bu ticari marka istisnasında yapılması beklenen değişikliklere hazırlanmaktadır. Ürün etiketleme ve reklam için Fransızca dil gereklilikleri konusunda artık daha net bir rehberlik olsa da, uyumlulukla ilgili sorular devam etmektedir. Bu bakımdan marka sahipleri artık ürün yazıları ile reklam ve pazarlama materyalleri için Fransızca dil gereklilikleri konusunda daha fazla açıklığa sahip olmakla birlikte, uyumlulukla ilgili sorular devam etmektedir. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.
Katar: Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) üyesi olan Katar için 3 Ağustos 2024 tarihinden itibaren ek ülke başvuruları yapılabilmektedir. Konuyla ilgili ilginiz olması durumunda, başvuru işlemlerini tamamlamaktan memnuniyet duyarız. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.
Libya: Libya Ticari Marka Ofisi (TMO) 2 Eylül 2024 tarihinden itibaren yeni ticari marka başvurularını kabul etmeye başlayacak. Bu karar, TMO’nun çok sınırlı bir kapasiteyle çalıştıktan sonra faaliyetlerine yeniden başlaması için yetki veren bir Bakanlık Kararnamesi’nin yayınlanmasını takiben alındı. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.
Somali: Somali’nin ekonomik durumunda dikkate değer bir gelişme, Somali Fikri Mülkiyet Ofisi’nin (SIPO) uzun bir süre kapalı kaldıktan sonra 2021 yılının başlarında yeniden faaliyete geçmesidir. SIPO’nun yeniden açılması, ülkedeki işletmelere ticari markalarını resmi olarak kaydettirme ve koruma imkanı sağlamaktadır. Yeni fikri mülkiyet mevzuatının gelişmesi beklenirken, mevcut durumda federal öncesi fikri mülkiyet kanunu ticari marka tescillerine dair düzenlemeleri yürütmektedir. Bu mevzuat çerçevesinde, Nice Sınıflandırmasının 10. baskısına göre ticari marka başvurularına izin verilmektedir. Başvuruların tamamlanmasının ardından, ticari markalar hem mutlak hem de göreceli gerekçelerle incelenmekte olup, yayın tarihinden itibaren 45 günlük bir itiraz süresi bulunmaktadır. Ticari marka koruması, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir ve bu süre, birbirini takip eden dönemler için yenilenebilmektedir. Somali, sağladığı kayda değer ekonomik büyüme ve kalkınma ile pek çok sektörde önemli bir dönüşüm süreci yaşamaktadır. Ülkenin ana nakliye yollarının kesişim noktası olan stratejik coğrafi konumu ve zengin doğal kaynakları, ticari ilişkiler açısından eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.
Umman: Umman’da ticari marka tescil başvuruları 2023 yılında %11 artarak toplam 13.043’e ulaştı. Bu artış, ülkede fikri mülkiyet korumasının genişlemesini göstermektedir. 2024’ün ilk yarısında ise 6.109 ticari marka ve 428 patent tescil edilmiştir. Çevrimiçi platformlar, ticari marka korumasına erişimi kolaylaştırarak işletmelere sahtekarlıkla mücadele etme ve sağlam bir piyasa kimliği oluşturma fırsatı sunmaktadır. Bu gelişmeler, Umman’ın fikri mülkiyet ortamını güçlendirme çabalarıyla uyumludur ve yaratıcılar için sağlam bir koruma ile güvenli bir pazar oluşturmaktadır. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.