• Birleşik Arap Emirlikleri: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanlığı’ndaki Uluslararası Patent Tescil Merkezi (ICPR), yeni Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (11/2021 sayılı Federal Kanun ve Uygulama Yönetmeliği (6/2022 sayılı Federal Yasa)) tanıtımı ve yayınlanması uyarınca değişiklikleri tartışmak için bir çalıştay düzenledi. Yeni yasa ile birlikte:

    • Vekaletnameler (POA’lar), atama belgeleri ve faaliyet belgeleri gibi destekleyici belgeler yalnızca noter tasdikli olacak; artık elçilik onayı yaptırmaya gerek olmayacak.
    • ICPR tarafından açıkça talep edilmedikçe, destekleyici belgelerin artık Arapçaya çevrilmesine gerek olmayacak.
    • Patent başvuruları 50 istemle, faydalı model başvuruları ise 10 istemle sınırlı olacak.
    • Patent başvurusunu faydalı model başvurusuna dönüştürmek ve bunun tersini yapmak artık mümkün olacak.
    • Uzman tarafından talep edilen küçük değişiklikler için resmi yeniden inceleme ücretinin önemli ölçüde düşürülmesi beklenmektedir.
    • Yeni yasa, taleplerin kapsamının izin verilen kapsam içinde kalması durumunda hibe sonrası değişikliklere izin vermektedir.

    Endüstriyel tasarım patentleri, daha önce verilen 10 yıllık süre yerine 20 yıllık süre için verilecek. Bu güncelleme Aralık 2021 itibarıyla yapılan başvurular için geçerli olacak. Yıllık ödemelerle ilgili özel bir tartışma olmamakla birlikte yasa gereği yıllık veya patent süresi kadar peşin ödenmektedir.

    Çalıştay, yeni yasa ve yönetmelikler kapsamında beklenebilecek çeşitli değişiklikleri ele alan ve aynı zamanda önceki yasada açıkça belirtilmese de uygulanmakta olan bazı prosedürleri teyit eden bir platform sağladı. Bu değişikliklerin birçoğu dosyalama, inceleme ve takip eden davalarla birlikte ortaya çıkacaktır.

    Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Etiyopya: Etiyopya, ticari markaların, patentlerin, tasarımların ve telif haklarının korunması için nispeten kapsamlı bir düzenleyici ve yasama sistemine sahiptir ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) taraftır. Ülke ayrıca Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) gözlemci statüsüne sahiptir. Buna göre sınai mülkiyet hakları, Etiyopya’da ekonomiyi beslemek için önemli bir yoldur. Ticari markalar cephesinde, Etiyopya, 2006 sayılı ve 2012’nin 273 sayılı Bakanlık Kararı ile uygulanan Marka Tescili ve Koruma Beyannamesi’ni takip etmektedir.

    Nice Sınıflandırmasının 10. versiyonu yürürlüktedir ve çok sınıflı başvurular kabul edilebilir. Marka incelemesi şekli, mutlak ve nispi sebeplerle yapılır ve yayın tarihinden itibaren 60 gün içinde itiraz edilebilir. Bir markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren yedi yıldır ve benzer süreler için yenilenebilir. Kullanıma gelince, ticari markalar, iptal için başvuru tarihinden önceki üç yıl boyunca markanın etkili bir şekilde kullanılmaması durumunda herhangi bir ilgili tarafça iptal davasına karşı savunmasızdır. Bununla birlikte, Etiyopya’da rüçhan talebi mümkün değildir.

    Patentlere gelince, Etiyopya’da iki tür patent mevcuttur: Buluş Patentleri ve İthalat Patentleri. Bir patentin koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 15 yıldır ve beş yıl uzatılabilir. Etiyopya’nın Paris Birliği’nin bir üyesi olmamasına rağmen, en fazla on iki ay önce yapılan bir yabancı patent başvurusundan rüçhan talep edilebileceğini belirtmekte fayda var. Etiyopya’da patentlenebilirlik için mutlak yenilik gereklidir. Bununla birlikte, buluşun kamuya açıklanması, başvuru tarihinden veya varsa rüçhan tarihinden önceki on iki aydan daha önce yapılmamışsa, yenilik geçerli olacaktır. İthal Patentlere gelince, dosyalama gereklilikleri, temel yabancı verilmiş patentin onaylı bir kopyasının sunulması zorunluluğu dışında, Buluş Patentleriyle aynıdır. Buluşun Devri, İthalat Patentleri için gerekli değildir. Etiyopya, daha önce de belirtildiği gibi, yabancı yatırımları memnuniyetle karşılayan yüksek hedefleri olan bir ülke olmaya devam ediyor. Etiyopya’da fikri mülkiyet varlıklarının korunması, özel değerlendirme ve ele alma gerektiren zorlu ve emek yoğun bir süreçtir. Hak sahipleri, yerleşik bir koruma stratejisine ulaşmak için en iyi yola karar vermeden önce sağlam tavsiyeler almalıdır. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.