• Kuveyt: Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üye ülkelerinde son zamanlarda kağıtsız hale gelme eğilimi göz önüne alındığında, Kuveyt Patent Ofisi (KPO), 19 Mayıs 2021’den itibaren çevrimiçi aracılığıyla patent başvurularını elektronik ortamda almaya ve işlemeye başlayacağını duyurdu. Kısa süre önce duyurulan inceleme, yayınlama ve bekleyen birçok başvurunun verilmesini izleyen bu gelişme, KPO’nun Kuveyt’te iş ve yatırım hisseleri olan yerli ve yabancı yenilikçiler için ulusal patentleri güvence altına alma niyetinin açık bir göstergesidir. Son güncelleme aynı zamanda KPO’nun bu yılki bölgesel GCC Patent Ofisi’nin Kuveyt’in bağımlı olduğu yeni başvuruları kabul etmeyi bıraktığını açıklamasının ardından patent sistemini geliştirmeye devam eden yatırımının da bir göstergesidir. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Pakistan: Çevrimiçi sahtecilikle mücadele önlemleri kapsamında Pakistan, ticari markaların, patentlerin, tasarımların ve telif haklarının korunması için nispeten kapsamlı bir düzenleyici ve yasama sistemine sahiptir.

    Bununla birlikte, siber uzay söz konusu olduğunda, Pakistan, Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından yayınlanan Inclusive Internet Index 2020’de 100 ülke arasında 76. sırada yer alarak genel küresel endeksin son çeyreğine girdi.[1] Arka plan olarak, yıllık rapor Facebook tarafından hazırlanmıştır ve ülkeleri İnternet’in kullanılabilirliği, satın alınabilirliği, uygunluğu ve insanların onu kullanmaya hazır olup olmadığı konusunda kıyaslar.

    Bağlantı ve dünya çapındaki ağa erişimdeki bu boşluğa rağmen, ülkenin Çin, Hindistan ve Afganistan sınırındaki stratejik konumu nedeniyle Pakistan’da çevrimiçi sahtecilik yaygındır. Bu, hem uluslararası hem de yerel olarak yüksek miktarda mal ticaretinin Pakistan’da herhangi bir anda transit olması beklendiği anlamına gelir. Bununla birlikte, bu, Pakistan’daki ilgili yetkililerin, kullanıcılar çevrimiçi olarak anonim olduklarını düşündüklerinde bile, yasadışı faaliyetlere göz yumduğu anlamına gelmez. Bir alan adının bir hak ihlalinde bulunan veya sahtekar tarafından yetkisiz olarak kaydedilmesi ve kullanılmasına karşı bir ihtiyati tedbir almak için bir FSMH Mahkemesi önünde yasal işlem yapılması mümkündür. Pakistan’daki mahkemeler ayrıca, satılık sahte ürünler sunan hak ihlalinde bulunan web sitelerine erişimi engellemek için kısıtlama kararları verme yetkisine de sahiptir.

    Tescilli veya tanınmış bir ticari markayı ihlal eden bir .PK alan adını ihlal eden veya taklit edenin başarılı olması durumunda, hak sahibinin iki seçeneği vardır: (1) Tekdüzen Alan Adı Uyuşmazlık Çözüm Politikası (URDP) şikayeti başlatmak, alan adının kaldırılmasına veya şikayetçiye aktarılmasına neden olabilecek; ve (2) Alan adının devam ettirilmesine karşı ihtiyati tedbir başvurusu ile FSMH Mahkemesi nezdinde karşı tarafa ihlal veya vekalet davası açmak. Bu emir daha sonra hak ihlalinde bulunan alana erişimi engellemek için Pakistan Telekomünikasyon Kurumu’na (PTA) ve .pk ccLTD’yi yöneten Pakistan Ağ Bilgi Merkezi’ne (PKNIC) iletilecektir. Alan adı .pk ile bitmiyorsa, 2. seçeneğin mevcut olmadığını belirtmekte fayda var.

    Hak sahibi, çevrimiçi olarak sahte ürün satan satıcılar hakkında yerel polis veya Federal Soruşturma Ajansı aracılığıyla suç duyurusunda bulunabilir. Maddi olmayan hakların mülkiyetinin kanıtı ile birlikte yazılı bir şikayette bulunularak işlem yapılacaktır. Suç, 1962 Telif Hakkı Yönetmeliği (2000’de değiştirilmiştir), 2001 Ticari Marka Yönetmeliği ve Pakistan Ceza Kanunları kapsamında takibata tabi tutulmaktadır. Soruşturmalar, sahteciliğe karşı baskınlar, sahte ürünlerin imhası ve ihlal edenin tutuklanması. Dava daha sonra Pakistan Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca daha fazla yargılanmak üzere Ceza Mahkemesine gönderilecek.

    Detaylı bilgi almak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

    [1] https://theinclusiveinternet.eiu.com/explore/countries/PK/performance/indicators/