• Birleşik Arap Emirlikleri: BAE Ekonomi Bakanlığı, 2021 tarihli 11 Sayılı Federal Kanun ve 2021 tarihli 6 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı için “yeni IP Hukuk Sisteminin Önemli Noktaları” adlı bir genelge e-postası yayınladı. Bu genelge ile özellikle Vekaletname (PoA) ve diğer gerekli belgelerin artık yurtdışında BAE Konsolosluğu tarafından yasallaştırılmasına gerek kalmayacak ve bunların noter tasdiki yeterli olacaktır. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Cape Verde: ARIPO sistemi kullanıcılarının yakında Cape Verde’yi 22. üye olarak belirlenen ülkelerden biri olarak belirleyeceğini bildirmekten memnuniyet duymaktayız. 7 Ocak 2022’de Cape Verde Parlamentosu, ülkenin Banjul ve Harare Protokollerine katılımı da içeren Lusaka Anlaşması’na katılımını onayladı. Onaylanan katılımın ardından ülke ayrıca dört önemli WIPO anlaşmasına katıldı: Madrid Protokolü, Patent İşbirliği Anlaşması (PCT), Lizbon Anlaşmasının Cenevre Yasası ve Sınai Mülkiyetin Korunmasına ilişkin Paris Sözleşmesi ve bu anlaşmalar 6 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Fas: Fas Hükümeti, 22 Nisan 2022’de Cenevre Yasası’na (Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Anlaşmasına İlişkin Cenevre Yasası) katılım belgesini tevdi etti ve 22 Temmuz 2022’de yürürlüğe girdi. Artık tasarım tescilinde Lahey Sistemi ile Fas nezdinde başvuru yapılabilecektir. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Katar: Katar Devleti, Kraliyet Kararnamesi ile Yatırım ve Ticaret Mahkemesini (CIC) kurmuştur; HH Emir Şeyh Temim bin Hamad al-Thani, 10 Mayıs 2022 tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Mahkemenin kurulmasına ilişkin 2021 tarihli ve 21 sayılı Kanun’u çıkarmıştır. CIC, ticarete, haksız rekabete ve yatırımlara ve anlaşmazlıkların çözümü ve fikri mülkiyet haklarının uygulanması ile ilgili tüm konuların ele alınmasına emanet edilmiştir. Katar’daki fikri mülkiyet koruma stratejisi, marka sahiplerini, yatırımcıları ve diğer paydaşları maddi olmayan varlıklarını koruyabilerek ve ihtiyaç anında başvuruda bulunarak teşvik etmek için bu adımla daha da güçlendirildi. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Kenya: Kenya Sahtecilikle Mücadele Kurumu (ACA), 26 Nisan 2022’de, 1 Temmuz 2022’den itibaren geçerli olmak üzere, IP haklarının zorunlu kaydının başladığını kamuoyuna bildiren bir Kamu Bildirimi (No.1/2022) yayınladı. Bu nedenle, bu tarihten itibaren, mal ithal eden herhangi bir kişi ve fikri mülkiyet sahipleri bu hakları ACA’ya kaydetmek zorunda kalacaktır. IP haklarının kaydı, Sahteciliğe Karşı Otorite Entegre Yönetim Sistemi (“AIMS”) aracılığıyla işlenecek ve AIMS sisteminde tamamlanan tüm kayıtlar 12 aylık bir süre için geçerli olacak ve geçerliliğini koruması için yenilenecektir. İkinci Kamu Duyurusu (No.2/2022), 1 Ocak 2023’e kadar zorunlu bir kayıt göndermek için son tarihin uzatıldığını belirtir. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Pakistan: Güney Asya’da ülkeye uluslararası pazara kolay erişim sağlayan önemli jeopolitik konumu ile Pakistan, ticari markaların, patentlerin, tasarımların ve telif haklarının korunması için nispeten kapsamlı bir düzenleyici ve yasama sistemine sahiptir. Etkili bir koruma stratejisine sahip olmak için, ticari markalar ve patentler, yerel yasalar uyarınca Pakistan’da tescil edilmeli ve uygulanmalıdır. Pakistan, Temmuz 2004’ten bu yana Sınai Mülkiyetin Korunmasına İlişkin Paris Sözleşmesine Akit Taraf olmakla birlikte, ülke Patent İşbirliği Antlaşması’na (PCT) Akit Taraf değildir. Gelişen pazar statüsündeki Pakistan nezdinde uygun şartlarda detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Suudi Arabistan: Suudi Arabistan Fikri Mülkiyet Kurumu (SAIP), başvuru sahibinin talebi üzerine basit bir prosedürle hızlandırılmış bir incelemeden geçmesine izin veren Avrupa Patent Ofisini (EPO) PPH ortaklıkları listesine ekledi. Bu tür bir düzenleme, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO), Japonya Patent Ofisi (JPO), Kore Fikri Mülkiyet Ofisi (KIPO) ve Çin Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi (CNIPA) ile halihazırda mevcuttur. Bununla birlikte, bu tür hızlandırma talepleri yalnızca fizik, inşaat mühendisliği, mekanik ve metaller için yapılabilir. EPO işbirliğini ekleyerek hizmetlerini geliştirmek için sürekli çaba sarf eden SAIP’nin Suudi patent tescil prosedürlerini daha da kolaylaştırması bekleniyor. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.