• Suudi Arabistan: Suudi Arabistan mevcutta kullanılan Nis sınıflandırma sisteminin 10.versiyonu yerine Nis sınıflandırma sisteminin 11.versiyonunu benimseyerek kullanmaya başlamıştır. 11.versiyonun benimsenmesi, halihazırda dosyalanmış ve tescil edilmiş ticari markaları etkilemeyecektir. Bir sonraki yenilemede, formalitelerdeki bu değişiklikten etkilenen mal ve hizmetler, Suudi Fikri Mülkiyet Kurumu (SAIP) tarafından uygun şekilde yeniden sınıflandırılacaktır. Ticari marka tescil sürecindeki önemli bir değişiklik de, SAIP’in artık sınıftaki tüm emtialarla birlikte sınıf başlıkları için taleplere izin vermemesidir. Buna göre, başvuru sahipleri, başvuruda, ya ilgilendikleri mal veya hizmetleri tek tek belirtecek ya da tüm sınıf başlığını talep edecektir. Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.

  • Birleşik Arap Emirlikleri: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki en sağlam sahteciliğe karşı mücadele rejimlerinden birine sahip olarak şanlı bir üne kavuşmuştur. Marka sahibi, ihlalde bulunan kişiyi BAE’deki yerel bir kuruluş veya kişiyle ilişkilendirebiliyorsa (web sayfasının sahibinin BAE’de fiziksel varlığı olmalıdır) çevrimiçi ihlal için bir çare olarak kullanılabilir. Bazı durumlarda ve hak ihlalinde bulunan veya sahte ürünlerin resimleri gibi yeterli kanıtın ilgili makamlara sunulması, bir web sitesinin bir karara varılana kadar engellenmesine neden olabilir. Örneğin, BAE’yi oluşturan yedi emirlikten biri olan ve Polis bünyesinde Anti-Ekonomik Suçlar Departmanı altında faaliyet gösteren Kriminal Soruşturma Birimi (CID) olan özel bir görev gücünün kurulduğu ve sorumlu olduğu Dubai Emirliği’ni ele alalım. Tüm elektronik suçlarda diğer emirlikler benzer prosedürleri takip ederken; ancak, çevrimiçi hizmetler yalnızca Dubai’de mevcuttur.

    Elektronik suçun tanımı, internette sahte ürünlerin satışını içerir, ancak bununla sınırlı değildir. Bu nedenle, CID görev gücü, marka sahibi tarafından çevrimiçi pazarlarda, e-ticaret web sitelerinde ve hatta sosyal medya hesaplarında ve/veya sahte ürünlerin satışı veya tanıtımıyla ilgili sayfalarda yapılan bir şikayete dayalı olarak iddia edilen bir elektronik suç soruşturması başlatır. Yukarıda belirtilen görev gücünün, sahte ürünlerin satışı veya tanıtımıyla uğraşan web sitelerine, şüphelenmeyen çevrimiçi alışveriş yapanların erişmesini engellemek için yasal yetki ve teknik yetkinliğe ve yeterliliğe sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

    Arka plan olarak, Dubai Ekonomik Kalkınma Departmanı (DEDD), 2016’daki başlangıcından bu yana sahte ve sahte mal satan on binlerce sosyal medya hesabını başarıyla kapattı. Ancak, DEDD’nin herhangi bir önlem almakta tereddüt ettiğini belirtmekte fayda var. Sahte ürünler sattığından şüphelenilen web sayfasının tüccarı veya sahibinin BAE’de fiziksel bir varlığı olmadığı ve geçerli bir ticaret lisansına sahip olmadığı sürece çevrimiçi ihlale karşı. Ancak DEDD, sahte ürünler sattığından şüphelenilen web sayfasının tüccarı veya sahibi BAE’de fiziksel bir mevcudiyete sahip olmadığı sürece bir sayfayı veya .ae alan adını kaldırmak için Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu (TRA) ile irtibat kuracaktır.

    Detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen hak sahiplerinin bilgi@anadolupatent.com.tr adresinden bize ulaşmaları önemle duyurulur.