Yeni COVID-19 Araştırması: Pandeminin İlk Günlerinde Aşı Patentleme Konusunda Oldukça Aktif Üniversiteler ve Araştırma Kuruluşları; Çin ve ABD merkezli Başvuru Sahipleri Aşı ve Terapötik İnovasyonda Lider

WIPO tarafından bugün yayınlanan pandemi dönemi yenilik trendleri raporuna göre, üniversiteler ve araştırma kuruluşları, küresel pandeminin ilk aylarında COVID-19 aşıları için şirketler kadar çok patent başvurusunda bulundu ve Çin ve ABD merkezli yenilikçiler en aktif olarak yeni COVID-19 aşısı ve tedavi teknolojilerini patentlediler.

“Patent Genel Görünüş Raporu: COVID-19 ile İlgili Aşılar ve Terapötikler” ayrıca, en fazla sayıda COVID-19 patent başvurusunun geleneksel aşı teknolojileri ve yeniden tasarlanmış ilaçlarla ilgili olduğunu ve bunu mRNA gibi daha yeni aşı teknolojilerinin izlediğini buldu. Rapor, WIPO’nun pandemik destek önlemleri paketinin bir parçası ve COVID-19 ile ilgili patentleme faaliyetini tanımlayan ve analiz eden türünün ilk yayınıdır.

Bu rapor, pandeminin küresel bilim camiasında benzeri görülmemiş bir seferberliği tetiklediğinin altını çizmekte ve COVID ile ilgili tedavilerin geliştirilmesinde şirketler, yeni kurulan şirketler, üniversiteler ve araştırma kurumlarının oynadığı tamamlayıcı ve güçlendirici rollere ışık tutmaktadır.

Daren Tang – WIPO Genel Müdürü

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala tarafından raporun başlatıldığı bir etkinliğe katılan Bay Tang, “Bu rapor, karşı karşıya olduğumuz küresel zorlukların üstesinden gelmek için anlamlı bir ilerleme kaydedeceksek, kuruluşlar, ajanslar, sektörler ve sınırlar arasında işbirliğinin gerekli olduğunun altını çiziyor,” dedi.

Raporun temel bulguları arasında

  • Pandeminin ilk 21 ayında, 49 patent ofisinde COVID-19 ile ilgili 5.300’e yakın patent başvurusu yapıldı.
  • Bu, terapötiklerle ilgili yaklaşık 1.500 başvuruyu ve aşılarla ilgili 400’den fazla başvuruyu içeriyordu.
  • Aşı başvuruları için üniversiteler ve kamu araştırma kuruluşları, şirketlerin yüzde 49’una kıyasla toplamın yüzde 44’ünü oluşturuyor. Bir karşılaştırma noktası olarak, üniversiteler ve kamu araştırma kuruluşları, 2021’de WIPO’ya yapılan toplam uluslararası patent başvurularının yalnızca yüzde 8’ini oluşturuyordu.
  • Aşılar için ilk 10 başvuru yeri Çin, ABD, Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık, Kore Cumhuriyeti, Almanya, Hindistan, Avusturya, İsviçre ve Avustralya oldu.
  • Çin, ABD ve Hindistan terapötikler için en önemli kökenlerdi. Hindistan ve Kore Cumhuriyeti, terapötikler için aşılardan daha yüksek dosyalama aktivitesi gördü.
  • En iyi patent ofislerinden alınan ilk veriler, buluşçuların genel hızlı yollardan veya yeni ürünleri halka hızlı bir şekilde sunmak için tasarlanmış belirli COVID-19 önlemlerinden yararlanmasıyla COVID-19 ile ilgili patent başvuruları için nispeten hızlı hibeler olduğunu gösterdi. Karşılaştırıldığında, aynı dönemde (Ocak 2020 – Eylül 2021) kimya ve biyobilim alanındaki patent başvurularından daha hızlı işlem gördüler.
  • Rapor ayrıca, hayat kurtaran COVID-19 aşılarının ve tedavilerinin geliştirilmesini hızlandırmak için araştırma kuruluşlarının ve üniversitelerin özel sektörle nasıl birlikte çalıştığını vurguluyor ve araştırma atılımları ve pandemi öncesi teknolojik gelişmeler sayesinde pandemi sırasında hızlandırılmış inovasyon ve aşı geliştirmenin mümkün olduğunu doğruluyor.
  • Klinik ve Klinik Öncesi aşamada en fazla aşıya sahip ülkeler listesinde Türkiye, Çin ve ABD’nin ardından 3.sırada yer aldı; İngiltere ise 4.sırada kendisine yer buldu.

Geliştirme sürecindeki COVID-19 aşılarının sayısına göre ilk 19 ülke.

Geliştirme sürecindeki COVID-19 aşılarının sayısına göre ilk 19 ülke.

[1]Rapor, Eylül 2021 sonu itibarıyla kamuya açık bilgilere dayalı olarak Ocak 2020 ile Eylül 2021 arasındaki patent başvuru verilerine dayanmaktadır. Bir patent başvurusunun yayınlanması ortalama 18 ay sürmektedir.

Kaynak:WIPO