Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Teknopark Ankara’nın yürüteceği “Hezarfen Check-up Projesi” basına tanıtıldı.

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, projenin açılışı ve iş birliği protokolünün imzalanması nedeniyle Teknopark Ankara’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, konunun önemine işaret etti.

“Hezarfen” kelimesinin “bin ilim bilen” anlamına geldiğini belirten Prof. ASAN, projenin ilk olarak 2007 yılında OSTİM OSB’de uygulanmaya başlandığını anımsattı.

ASAN, Hezarfen Check-up Projesi ile KOBİ’leri sınai mülkiyet konusunda bilinçlendirerek inovasyon kapasitelerini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirerek, KOBİ’leri uluslararası rekabete açık hale getirmenin ve kendi alanlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti vermenin de amaçları arasında yer aldığını söyledi.

Proje kapsamında Teknopark Ankara’daki 30 firmayı marka ve patent konularında bilgilendireceklerini ifade eden ASAN, “Hızlı bir proje olacak. 2. ve 3. fazları daha sonra gelecek. İlk etapta bir anketle KOBİ’lerimizin mevcut durumunu tespit edeceğiz, daha sonra bizzat uzmanlarımız alana yayılarak bu işletmelerimize danışmanlık hizmeti verecek. Sonrasında da verdiğimiz danışmanlık hizmetinin etkilerini ölçmek istiyoruz.” dedi.

İvedik OSB Başkanı Hasan GÜLTEKİN de TÜRKPATENT ile iş birliği çerçevesinde fikri mülkiyet hakları konusunda firmalarda farkındalık yaratılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Bölgelerinde Ar-Ge ve teknoloji kültürünün geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan GÜLTEKİN, şöyle devam etti:

“Fikri mülkiyet haklarıyla ilgili bir kültürün oluşması için bir çalışma yapılmasının gerekliliğine inanmaktayız. Fikri mülkiyet haklarına ilişkin kültürün tabana yayılması, her sanayicinin bu kültürü bilmesi, insanımızın bu kültüre adaptasyonunun bir şekilde temin edilmesi konusunda çalışılması gerekiyor.”

Projeden yararlanacak firmaların durumlarını analiz etmeye başladıklarını belirten Gültekin, söz konusu analiz sonucunda firmaların ihtiyaçları doğrultusunda fikri mülkiyet hizmetleri verileceğini söyledi. Analizin 6 ay kadar süreceğini ifade eden Gültekin, bu süreçte firmalara marka, patent, tasarım tescili konularında bilgi verileceğini dile getirdi.

Prof. Habip ASAN, konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ASAN, gelecek dönem projeden daha fazla firmanın yararlanıp yararlanamayacağının sorulması üzerine, TÜRKPATENT’in taşra teşkilatının bulunmadığını hatırlattı. Ankara dışından da kuruma çok talep geldiğini vurgulayan ASAN, “Ankara ile ilgili yapabildiğimizden daha fazlasını yapmaya hazırız. Farklı talepler olması durumunda bu projenin 2’inci, 3’üncü ve 4’üncü fazını inşallah yaparız.” dedi.

Bu yılın başında yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu’nun etkilerinin sorulması üzerine ASAN, şu ana kadar yönetmeliklerin tamamını çıkardıklarını bildirdi.

ASAN, kanunun yürürlüğe girmesiyle patent, marka tescili ve ilan sürelerinin kısaldığına dikkati çekerek, “Hem ulusal hem de uluslararası alandan çok olumlu geri dönüşler aldık. Kanun çok güzel. Uluslararası yatırımcılar tarafından da yakından takip ediliyor.” değerlendirmesinde bulundu.